3 Mayıs 2013 Cuma

Arı kampanyasında büyük başarı!

Şahane, haber :) - Uygar

Sevgili şahane Avaaz topluluğu,

Başardık -- Avrupa arı katili pestisitleri yasakladı!! Bayer gibi mega şirketler bunu engellemek için ellerinden geleni yaptı ama halkın iradesi, bilim ve iyi yönetişim galip geldi!!

Avaaz bee die in, Germany
Bayer'in Köln'deki merkez ofisi önünde yapılan arı "ölme" eylemi
Konuyla ilgili uzman bir koruma örgütü olan Buglife'dan Vanessa Amaral-Rogers söyle diyor:
"Oy farkı çok azdı ama Avaaz üyelerinin, arı yetiştiricilerinin ve diğerlerinin kitlesel olarak harekete geçmesi sayesinde biz kazandık! Bu sonuca, bakanlara yapılan telefon ve e-posta bombardımanı, Londra, Brüksel ve Köln'deki eylemler ve 2,6 milyon imzalı dev dilekçeyle ulaştığımızdan eminim. Avaaz ve arıları kurtarmak için deli gibi çalışan herkese teşekkürler!"
Arılar gıdalarımızın üçte ikisini tozarıyor -- o yüzden bilim insanları arıların sessiz sedasız, korkunç bir hızla öldüklerini fark ettiklerinde Avaaz derhal harekete geçti ve amacımıza ulaşıncaya kadar azimle mücadele ettik. Bu hafta elde edilen zafer iki yıl boyunca bakanları mesaja boğmamız, arıcılarla birlikte örgütlediğimiz ve medyanın ilgisini çeken protesto gösterileri, yaptırdığımız kamuoyu araştırmaları ve örgütlediğimiz daha bir çok şeyin sonucunda mümkün oldu. İşte hep birlikte bunu nasıl başardığımızın özeti:
  • Fransa'ya destek. Ocak 2011'de, ölümcül neonikotinoid pestisitlere koyduğu yasaktan vazgeçmemesi için Fransa'ya çağrı yaptığımız dilekçeyi 1 milyon kişi imzaladı. Avaaz üyeleri ve arıcılar Fransa tarım bakanıyla görüştü ve yoğun şirket lobisine karşı durabilmesi ve yasağı devam ettirerek diğer Avrupa ülkelerine güçlü bir mesaj vermesi için talebimizi radyo televizyonlar aracılığıyla dile getirdik.

  • Bernie in Brussels
    Dev balon arı Bernie 2,6 milyon imzalı dilekçemizi Brüksel'e iletmemize yardım ediyor
  • Sektörle doğrudan mücadele. Bayer en az üç defa yıllık toplantılarında Avaaz ve müttefiklerinin protestolarıyla karşı karşıya kaldı. Bu pestisit devinin yöneticileri ve yatırımcılarını toplantılarda arıcılar, güçlü bir arı uğultusu ve 1 milyondan fazla kişinin biliminsanlarının arılar üstündeki etkilerini tespit edene kadar neonikotinoidlerin kullanımının yasaklanması çağrısını taşıyan pankartlar karşıladı. Hatta Avaaz toplantı sırasında da bir sunum yaptı ama Bayer 'hayır' dedi.

  • Bilimin dikkate alınmasını sağladık. Ocak ayında Avrupa Gıda Güvenliği Dairesi üç pestisitin arılar için kabul edilemez oranda riskli olduğuna karar verdi ve biz de Avrupalı politikacıların kendi uzman bilim insanları bulguları doğrultusunda harekete geçmeleri için devreye girdik. Yeni dilekçemiz hızla 2 milyon imzaya ulaştı. AB'li karar vericilerle yapılan çok sayıda görüşmenin ardından, Avaaz dilekçemizi AB'nin Brüksel'deki merkezine iletti. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Komisyon iki yıllık bir yasak önerisini gündeme getirdi!

  • March of beekeepers
    Arıcılar büyük dilekçemizin Downing Street'e iletilmesine yardım ediyor
  • Fırsatların değerlendirilmesi. Arıları kurtarma mücadelesi Şubat ve Mart aylarında hız kazandı. 27 AB üye ülkesi yasak önerisiyle ilgili kararlarının ne olacağını düşünürken, Avaaz üyeleri AB çapında harekete geçmeye hazırdı. Tarım devleri Britanya ve Almanya evet oyu vermeyeceklerini söylediklerinde Avaaz, Almanya ve Britanya vatandaşlarının büyük çoğunluğunun yasağı desteklediğini gösteren kamuoyu araştırmalarını yayınladı. Ayrıca, Avaaz üyeleri AB Tarım Bakanlarına yaklaşık yarım milyon e-posta gönderdi. Sektör lobicileri yerine yurttaşlarla ilgilenmekten korktuğu anlaşılan Britanya bakanı Owen Paterson "siber saldırı"ya uğradığından şikayet edince gazeteciler bunu bizim lehimize bir habere dönüştürdü! Ve Brüksel'deki 6 metre boyundaki arımız Bernie bir kez daha devreye girdi -- görüşmecilerin son aşamaya geldikleri sırada dilekçemizi iletmek için oldukça etkili görsel bir yöntem! Gazeteciler Bernie'nin başına üşüştü ve İspanya bakanlığının giderek daha fazla bilimden yana tutum alması ve tutumunu değiştirmesine yardımcı olduğumuzu duyduk. Ama yasağın kabul edilmesi için gerekli oy çoğunluğuna ulaşamadık.

  • Bernie in The Independent
    Arı Bernie The Independent haberinde
  • Kırmızı ışığı yeşile çevirmek. Nisan ayında arıları kurtaracak öneri Temyiz Komitesine gönderildi; bu da bizde birkaç ülkenin daha tutumunu değiştirebilmek için bir umut yarattı. Son etapta Avaaz Çevresel Adalet Vakfı, Dünya Dostları ve Pestisitlere Karşı Eylem Ağı gibi gruplarla ve arıcılar ve arıları seven modacılarla biraraya gelerek Britanya parlamentosu önünde bir eylem organize etmek için çalışmaya başladı. Almanya'da arıcılar hükümete yönelik kendi Avaaz kampanyalarını başlattılar ve sadece iki günde 150,000 Almanya vatandaşının imzaladığı dilekçeyi kısa süre sonra Köln'e ilettiler. Macaristan'ın son dakikada işi bozan bir değişiklik önerisine cevaben Avaaz farklı başkentlerde bir kez daha bakanlara telefon yağmuru başlattı ve arı Bernie'yi yeniden Brüksel'e götürdü. Pestisit şirketleri ülkeye gelen yetkililerin aklını çelmek için havaalanlarına ilanlar yerleştirdi ve radyo TV'lerden yabani çiçek ekilmesi gibi farklı yöntemler önermeye başladı. Ama bu şık mesaj mekanizması dikkate alınmadı; önce Bulgaristan sonra -- büyük sürpriz -- Almanya tavırlarını değiştirdi ve bu hafta, AB üyelerinin yarıdan fazlasının yasak lehine oy kullanmasıyla, kazandık!

Bu başarıya ulaşmak uzun erimli bir mücadeleydi ve bilim insanları, uzmanlar, bize yakın duran yetkililer, arıcılar ve kampanya ortaklarımız olmasaydı bu mümkün olamazdı. Hep beraber elde edilmesine yardımcı olduğumuz sonuçtan gurur duyabiliriz.

İnanmış bir arı aktivisti olan, Dünya Dostları Pestisit ve Tozlaştırıcılar Birimi başkanı Paul de Zylva şöyle dedi:
"Hem internet üzerinden hem sokaklarda insanları harekete geçiren milyonlarca Avaaz üyesine teşekkürler. Hiç şüphesiz Avaaz'ın devasa dilekçesi ve yaratıcı kampanyaları bizim ve diğer STKların çalışmalarını destekleyerek bu sonuca ulaşmamıza yardımcı oldu."

Şimdi, dünyanın en kıymetli ve önemli varlıkları için açılan bu yaşam alanını kutlama vakti. Ama AB yasağı sadece iki yıllık daha fazla inceleme yapılabilmesi için. Ve tüm dünyada arılar, kendilerini dermansız kılan ve akıllarını karıştıran pestisitlerin yanı sıra, toprağı işleyip yaptığımız inşaatlar yüzünden habitatlarından oldukları için ölmeye devam ediyor. Avrupa'da ve tüm dünyada etkin bilimsel yöntemlerle tarım yapılması ve çevre politikalarının devreye girmesini sağlamak için yapılması gereken daha çok şey var. Ve bu iş için bizim topluluğumuz biçilmiş kaftan. :)

Umut ve mutlulukla,

Ricken, Iain, Joseph, Emily, Alex, Michelle, Aldine, Julien, Anne, Christoph ve tüm Avaaz ekibi

Not: Bunu devam ettirelim -- hepimizin meselesi olan konularla ilgili hızlı, farklı taktikler kullanarak kampanyalar yapabilmemiz için katkıda bulunun: https://secure.avaaz.org/tr/bees_victory/?byxIMab&v=24721

KAYNAKLAR

Arıların macerası ve Avaaz'ın rolü yüzlerce haberde dile getirildi. Aralarından bazılarını sizin için seçtik:

Arılar için pestisit yasağı (Yeni Asya)
http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=54480

Arılar Avrupa'yı ikiye böldü (AB Haber)
http://www.abhaber.com/haberler/haber/haberler/abde-bal-arilarini-kurtarma-girisimi-049667

Ab arıları korumak için pestisitlere sınırlama getirdi (Show Haber)
http://www.showhaber.com/ab-arilari-korumak-icin-pestisitlere-sinirlama-getirdi-666821h.htm

Arı yetiştiricileri pestisidlere karşı ulusal protesto düzenlediler (Bulgaristan Radyosu)
http://bnr.bg/sites/tr/Lifestyle/ScienceAndNature/Pages/220413ari-yetistiricileri.aspx

AB komisyonu arılar için kararlı (Hür Haber)
http://www.hurhaber.com/haber/ab-komisyonu-arilar-icin-kararli/551040

Arıları kurtar: Göstericiler pestisit yasağı için Parlamento etrafında uğulduyor(İngilizce) (Mirror)
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/save-bees-protesters-swarm-around-1855996

AB arı nüfusunun azalmasından sorumlu pestisitleri yasaklıyor (İngilizce) (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/04/2013429133837540126.html

Hiç yorum yok: