11 Kasım 2010 Perşembe

EKOIQ: Greenpeace Arctic Sunrise Gemisi BP Felaketinin Sonuçlarını Gün Yüzüne Çıkardı


Peki Bu Kimin Eseri?
EKOIQ’nun 6. sayısı çıktı!

• İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Kapıda. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Engin Güvenç, müjdeyi veriyor: İMKB Sürdürülebilirlik Endeksinin 2012’de işlemde olacak.
• Petrol Kumardır… BP felaketi sonrasında Meksika Körfezi’nde çekilen fotoğraflar felaketin vahametini ortaya koyuyor. Felaketin gerçek bilançosu ise hâlâ bir sır.
• Biyoyakıt Karın Doyurur mu? Altına hücum Bush döneminde başladı. Tartışmalar hâlâ devam ediyor. Yoksa biyoyakıtlar küresel bir gıda krizini mi tetikliyor?
• Yeşil Üniversite Nasıl Olur? Üniversite kampusları da yeşilleniyor. Peki, Türkiye bu konuda neler yapıyor?
• Sürdürülebilir Ulaşım Mümkün! Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi-Türkiye Direktörü Sibel Bülay, İstanbul, Antalya, Adapazarı ve Kocaeli’de yürüttükleri projeleri EKOIQ dergisiyle paylaştı. .
• Ekstremofilik Mikroorganizmalar ve Global Enerji Dengeleri. Mikroskobik organizmalar küresel enerji sorununu nasıl çözer? Marmara Üniversitesi Endüstriyel Biyoteknoloji ve Sistem Biyolojisi Bölümünden Ebru Toksoy ve ekibi anlatıyor.

Türkiye’deki en güncel sürdürülebilirlik ve çevre yatırımları da gene EKOIQ sayfalarında yer alıyor. İstanbul, Ankara, Adapazarı ve Kocaeli’de yürütülen sürdürülebilir ulaşım projeleri, Marmara Üniversitesi Biyoteknoloji ve Sistem Biyolojisi Bölümü tarafından yürütülen Ekstermofilik mikroorganizmalardan enerji üretme çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen Geri Dönüşüm Atölyesi ve kampuslarını yeşilleştiren Türk üniversiteleri EKOIQ sayfalarında yer alıyor.

Büyük kitap zincirlerinde, gazete ve dergi bayilerinde satışa sunulan EKOIQ, ayrıca internette, www.idefix.com , www.kitapyurdu.com ve www.hepsiburada.com adreslerinden de temin edilebiliyor.

Abonelik için:
Neslihan Öztürk
Tel: (0216) 412 72 13 /111-112

İÇİNDEKİLER

İMKB Sürdürülebilirlik Endeksi Kapıda
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Engin Güvenç, İMKB Sürdürülebilirlik Endeksinin 2012’de işlemde olacağının müjdesini verdi.

Dosya: Biyoyakıt Karın Doyurur mu?
Biyoyakıtlar ilk olarak Bush döneminde gündeme geldi. Altına hücum başlamıştı ama tartışmalar bitmedi. Ya biyoyakıtlar küresel bir gıda krizinin fitilini ateşliyorsa?

Yeşil Üniversite Nasıl Olur?
Her şeyin yeşili olur da üniversitelerin olmaz mı? Peki, ülkemizin üniversiteleri bu konuda neler yapıyor? İstanbul Bilgi, Bahçeşehir, Ege ve Özyeğin Üniversitesi EKOIQ’nun sorularını yanıtladı.

“Global Compact, Uzun Bir Seyahat”
BM Kalkınma Programı Yöneticisi Hansın Doğan, Global Compact Sözleşmesini imzalayan şirketlerin ciddi bir taahhüt altına girdiğini söylüyor.

Biyoçeşitlilik Ormanları Nasıl Etkiler?
Ormanlar dünyanın en büyük karbon tutakları. Durumun gayet farkında olan UPM, Global Biyoçeşitlilik Programıyla ormanlardaki biyoçeşitliliği korumayı ve arttırmayı hedefliyor.

“Sürdürülebilir Ulaşım Mümkün”
Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi-Türkiye Direktörü Sibel Bülay, İstanbul, Antalya, Adapazarı ve Kocaeli’de yürüttükleri projeleri EKOIQ’ya anlattı.

Timberland’ın 65 bin Kızgın Çevreciyle Dansı
1 Haziran 2010 günü Timberland CEO’su Jeff Swartz’ın mailleri durmak bilmedi. Peki Swartz, 65 bin kızgın Greenpeace eylemcisine karşı ne yaptı? Harvard Business Review’den aktarıyoruz…

Eşitlikçi Toplumlar Daha mı Çevreci?
Optimist Yayınlarından çıkan “Su Terazisi” kitabı, eşitlikçi toplumların çevre koruma konusunda da başarılı olduğunu iddia ediyor.

Ekstremofilik Mikroorganizmalar ve Küresel Enerji Dengeleri
Mikroskobik organizmalar dünyanın enerji sorununa çözüm olabilir mi? Marmara Üniversitesi Endüstriyel Biyoteknoloji ve Sistem Biyolojisi Bölümünde çalışan yetkin bir ekip “Mümkün” diyor.

Petrol Kumardır
Bu fotoğraşar Meksika Körfezindeki felaketten sonra çekildi. BP’nin sondaj kuyusunda meydana gelen patlamanın yarattığı gerçek yıkımsa hâlâ tam olarak gün yüzüne çıkmadı.

Elektrikli Araçların Geleceği
Bilimkurgu değil, gerçek: Elektrikli araçlar sokaklara ısınıyor. Peki, elektrikli araçların yaygınlaşmasını engelleyen önyargılı zihniyet nasıl aşılacak?

İBB Geridönüşüm Atölyesinde Hayal Gücüne Sınır Yok
Gaz bidonundan oturma grubu, kadın çorabından masa lambası, klasörden abiye kadın çantası olur mu? Olur, eğer inanmıyorsanız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezinin Geri Dönüşüm Atölyesini acilen ziyaret edin.

Taş Devri Neden Sona Erdi?
Türkçede karbon sorunu üzerine kaleme alınmış ilk kitabın yazarı Dr. Rıza Kadılar 150 milyar dolarlık karbon piyasasını mercek altına alıyor.

Çevre Deyince: Prof. Dr. Kriton Curi
Bundan 14 yıl önce kaybettiğimiz Prof. Dr. Kriton Curi çevre ve atık konularına dikkat çeken ilk bilim adamıydı. Kendisini saygıyla anıyor; sözü mesai arkadaşları, dostları ve öğrencilerine bırakıyoruz.

İZAYDAŞ Yüzde Yüz Kapasiteye Ulaştı
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, 14 yıllık geçmişi olan kurumun, katı atıkların bertarafında önemli bir yol kaydettiğini söylüyor.

Sürdürülebilir Başarı Öyküleri
Birleşmiş Milletler Çevre Programı Yeşil Ekonomi Raporu, sürdürülebilir başarı öykülerini aktarıyor.

İnternet “Çevremizi” de Değiştirecek
Atmosfer ve okyanus bilimci Gulio Boccaletti, internetin çevre sorunlarını ele alış biçimlerimizi nasıl değiştirdiğini tartışıyor.

Ganj Nehrini Kim Arındıracak?
EKOIQ dostlarından amatör gezgin Doktor Cüneyt Başbuğu gittiği memleketlere bir de ekolojik açıdan bakıyor. İlk ziyaretgâh, Hinduların kutsal Ganj Nehri…

II. Yeşil Tesisler Konferansı
Odak Kurumsal tarafından Türkiye’de sürdürülebilirlik ve çevre bilincinin artması için düzenlenen II. Yeşil Tesisler Konferansına katılım yoğundu.

Haberler
Almanya yenilenebilir enerjide istihdam rekoru kırıyor. YEK taslağı nihayet gün ışığına çıkıyor.

Emil Edip Öymen
Oscar’ın Yeşili, Ağacımız Bildiriyor…

Yeşil Fuarlar Listesi

Kitaplar
“Ekotopya,” “Cassandra’ya İnanmak,” “Penguenlerin Buzları Erimesin,”
“Ağaçlar Yok Olmasın” ve “Yunuslar Yaşasın”

Hiç yorum yok: