Nisan ayı çevre haberleri
Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi ve Greenpeace Gönüllüleri ile Açık Radyo işbirliği içinde hafta içi her gün yayınlanan Gezegenin Geleceği programından Gülçin Şahin tarafından derlenmiştir.
Dünya saati
Yeni Zelanda’nın en büyük deniz felaketi
5 Ekim 2011’de Yeni Zelanda açıklarında mercan kayalıklarına çarpan 47.230 tonluk Rena adlı gemiden bugüne kadar 400 ton yakıt denize aktı. Binlerce deniz kuşu telef oldu ve 60 millik bir kıyı şeridi petrole bulandı. Ülkenin şimdiye kadar başına gelen en kötü deniz felaketiydi bu. Geminin sahibi olan Yunanlı şirket Costamare, en yüksek ceza olan 300.000 sterlin ve tehlikenin devam ettiği her bir gün için 5000 sterlin ödemeye mahkum edildi. Geminin Filipinli birinci ve ikinci kaptanları, gemiyi dikkatsizce kumanda ettiklerini, belgeleri bilerek yok ettiklerini itiraf ettiler. Kaptanların 7 yıla kadar ceza almaları bekleniyor.
Endonezya yağmur ormanları için iyi haber
Sığacık’a orkinos çiftliği kurulmayacak
Danıştay 14’üncü Dairesi, Sığacık Körfezi’nde balık çiftliklerine karşı ÇED ve çevre düzeni planıyla ilgili 7. davada, Seferihisarlılar ile Urlalıları sevindiren kararlar aldı. Danıştay Sığacık’a başta orkinos olmak üzere, balık çiftliği kurulamayacağına karar verdi.
Ankara’da radyoaktif alarm
Ankara İl Jandarma komutanlığı ekipleri, Gürcistan üzerinden Türkiye’ye soktukları 500 gram, “Sezyum 137” radyoaktif maddesini satmak isteyen 3 kişiyi yakaladı. Ele geçirilen radyoaktif maddenin, nükleer silah sanayii ile tıp endüstrisinde kullanıldığı ve bir milyon dolar değerinde olduğu bildirildi. Gürcistan sınırından girdiği tahmin edilen radyoaktif maddenin Ankara’ya bu kadar rahat bir şekilde nasıl ulaştığı bilinmiyor. Greenpeace, Ankara’da ele geçirilen ve 500 gram Sezyum-137 maddesinin, Fukuşima’da yayılan miktarın yaklaşık %5’i oranında olduğunu hesapladı.GDO’lu ürünler etiketlenecek açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilmiş ürünleri vatandaşın bileceğini söyleyerek etiketleme konusuna yeşil ışık yaktı. Et, süt, yumurta, peynir gibi hayvansal ürünlerin GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilmesi halinde etiket koşulu getirilecek. Greenpeace bir süredir yürüttüğü “yemezler” adlı GDO karşıtı kampanyası ile ithalatı gerçekleştirilmiş GDO’lu yemlere dair, bu yemlerle beslenmiş hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiketlenerek halkın tercih hakkının korunmasını talep ediyordu.Microsoft ‘Bulutumu temizle’
Greenpeace eylemcileri 18 Nisan’da İstanbul’da Microsoft binası önünde gerçekleştirdikleri eylemle, yazılım şirketini kirli enerjiler yerine yenilenebilir enerji kullanmaya çağırdı. Üzerinde ‘Microsoft bulutun ne kadar temiz?’ yazılı pankart açan eylemciler, şirketler tarafından kullanıma sunulan bulut bilişim sistemlerine talebin artmasının kömür ve nükleer gibi kirli enerjilerin kullanımını da artırdığına dikkat çekti. Eylemden bir gün önce Greenpeace Uluslararası’nın yayımladığı rapor bulut bilişim sistemleri çerçevesinde kendi işletmelerini kuran en büyük şirketlerden üçü olan Amazon, Apple ve Microsoft’un elektriğini kömür ve nükleer gibi kirli enerjilerden sağladığını ortaya koyuyordu. Rapora ulaşmak için: http://www.greenpeace.org/turkey/tr/press/reports/bulutunuz-ne-kadar-temiz/Çernobil’in 26. yıl dönümü
Çernobil’in yıl dönümü nedeniyle Türkiye’nin pek çok yerinde etkinlikler düzenlendi. Greenpeace üyeleri, Ankara’da, Akkuyu’da nükleer santral kurması planlanan Rosatom’un binasına tırmanarak ‘Akkuyu Çernobil olmasın’ pankartları açtı. Eylemciler, Rosatom şirketinin, Çernobil’deki santrali kuran şirket olduğuna ve nükleerin tehlikelerine dikkat çektiler.İstanbul Beyoğlu’nda ise Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan bir grup, ‘Çernobil’ kazasının meydana geldiği saatte gösteri yaptı. Dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral’ın çay içerken çekilen fotoğrafını taşıyan eylemciler, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önünde çay içti. Tulum çalıp, halay çeken grup, Çernobil kazasının etkilerine dikkat çekmek için radyasyonlu çay içerek ölen insanları canlandırdı.
Küresel Eylem Grubu’nun İstanbul Yeşil Ev’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Batu, birçok ülkenin nükleer santralden vazgeçtiğine ve Türkiye'nin yüzde 64'ünün nükleer istemediğine dikkat çekerek "Çernobil’i unutmadık, nükleer santrale izin vermeyeceğiz" dedi.
Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri de Akkuyu NGS Elektrik AŞ’nin Mersin’de kiraladığı büronun önünde bir basın açıklaması yaptı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder